preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kvaternika Rakovica

Login

 

Psihološku savjetodavnu pomoć možete pronaći u
OBITELJSKOM CENTARU KARLOVAC
https://czss-karlovac.hr/obiteljski-centar-2/
Kontakt telefoni: 
047/411-446 
099/30 68 526
e-mail
css-karlovac-oc@socskrb.hr
VOZNI RED

KADA ZVONO ZVONI

UDŽBENICI

Klikom na sliku iznad otvarit će se video "Što činiti u slučaju potresa?". Pogledajte!

Klikom na sliku iznad otvarit će se video "Što činiti u slučaju požara?". Pogledajte!

Vremenik provjera

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

KALENDAR RADA

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 11. 2013.

Ukupno: 183557
Ovaj mjesec: 1774
Ovaj tjedan: 459
Danas: 9
vijesti
Virtualno obilježavanje Noći knjige
Valentina Blašković / datum: 23. 4. 2020. 14:46

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. U Hrvatskoj se na taj dan u brojnim školama, knjižnicama i knjižarama s ciljem popularizacije knjige i poticanja čitanja već devet godina zaredom održava manifestacija Noć knjige. U okolnostima pandemije koja je onemogućila održavanje raznih planiranih događanja u kulturnim ustanovama, ovogodišnju Noć knjige obilježit će online programi.

Učenici naše škole također su na virtualan način obilježili Noć knjige. Osmaši su na poziv učiteljice Ane Sekulić sudjelovali u zanimljivoj aktivnosti gdje su pisali kako bi glasio naslov kriminalističke priče prema datumu njihovog rođenja, a mogli su se okušati i u igri Svijet knjige, autorice D.Bedeković. Učenici šestog razreda sudjelovali su u zahtjevnijem zadatku, po prvi put okušali su se u stvaranju ''blackout poezije''. Učenici su dobili jednu stranicu iz različitih djela za cjelovito čitanje te su iz postojećeg teksta trebali odabrati riječi koje će sačinjavati novu, misaonu cjelinu, a ostatak nepotrebnih riječi zacrniti. Na taj način nastale su njihove zanimljive blackout pjesme koje možete pogledati u albumu s fotografijama.

Zaštitno lice ovogodišnje manifestacije Noći knjige je knjiški patuljak – Čituljak koji nas s porukom ''S knjigom nisi izoliran'' podsjeća na to zašto je upravo danas važno čitati.

 

                                                  Maja Knežević Djak, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Mali detektivi u školskoj knjižnici
Valentina Blašković / datum: 11. 2. 2020. 21:52

Učenici 4.a razreda u petak, 7.veljače 2020.g. okušali su u ulozi malih detektiva, a povod za to bila je obrada lektire Ericha Kästnera ''Emil i detektivi''. Nakon što ih je podijelila u grupe, knjižničarka je otkrila današnji zadatak: pronaći Emilov ukradeni novac koji je sakriven na tajnom mjestu u knjižnici. Kako bi u tome uspjeli mali detektivi morali su međusobno surađivati pri rješavanju raznih zadatka (tajni kod, labirnit, križaljke, zagonetke i dr.).  Rješenje jednog zadatka vodilo ih je ka novim tragovima i zadacima te u konačnici do sakrivene omotnice s Emilovim novcem. Učenicima se jako svidio ovakav način obrade lektire i dva školska sata su završila za tren.

                                                                           Maja Knežević Djak

  

  

  


[OPŠIRNIJE]Enciklopedija – izvor znanja
Valentina Blašković / datum: 17. 1. 2020. 00:07

Koje su godine održane prve Olimpijske igre? Čime kameleon hvata svoj plijen? Koliko dugo živi kolibrić? Živi li čovječja ribica u Hrvatskoj?

            Odgovore na ova ali i mnoga druga pitanja otkrivali su učenici 3.razreda s učiteljicom Jelenom Salopek u utorak, 14.siječnja 2020. godine u školskoj knjižnici. Tema sata, odnosno nastavna jedinica bila je ''Korištenje enciklopedija''. Knjižničarka ih je najprije upoznala s enciklopedijom kao izvorom znanja i učenja i njezinim dijelovima (naslovna stranica, sadržaj, kazalo, bilješke), vrstama enciklopedija te smještajem u školskoj knjižnici. Potom su učenici, služeći se kazalom i sadržajem, samostalno pronalazili tražene informacije u pripremljenim enciklopedijama te uspješno rješavali postavljene zadatke. Na kraju sata mali istraživači zabavili  su se ilustrirajući naslovnicu enciklopedije koju bi voljeli imati na svojim policama.

                                                           Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

  


[OPŠIRNIJE]Prosinac u školskoj knjižnici
Valentina Blašković / datum: 19. 12. 2019. 13:59

Prosinac je po mnogima najčarobniji mjesec u godini, a da to bude tako i u našoj školskoj knjižnici pobrinula se knjižničarka Maja. Pano ispred knjižnice ukrasila je velikim božićnim jaslicama, a s vrata je sve učenike tijekom prosinca pozdravljao veseli snjegović od knjiga. Slikovnice s božićnom tematikom izložene su na stolu kako bi ih učenici mogli posuditi ili prolistati, a u jednom kutku postavljena je velika novogodišnja bojanka u obliku ukrasa za bor koja je bila na raspolaganju za ukrašavanje svim učenicima škole. Učenici 1.i 2.r. pogledali su u knjižnici crtani film ''Božićna bajka'' nastao na temelju istoimene slikovnice Nade Iveljić, koju su im prije gledanja pročitale učiteljice Jelena Požega i Snježana Pavlić. Prosinac je završio božićnim bingom koje je za drugašiće organizirala knjižničarka, a oni su joj se prigodno zahvalili pjesmom ''Sretan Božić svakome''. 

 

 


[OPŠIRNIJE]Treća godina sudjelovanja u Bookmark Exchange Projectu
Valentina Blašković / datum: 4. 12. 2019. 09:30

Povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM) Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) svake godine organizira međunarodni projekt razmjene straničnika između školskih knjižnica i njihovih korisnika iz cijelog svijeta. Projekt je poznat pod nazivom Bookmark Exchange Project i u njemu naša škola  sudjeluje treću godinu zaredom.

Budući da je u projektu riječ o suradnji između školske knjižničarke i učiteljica Engleskog jezika svake godine prilikom prijave tražimo da nam kao partnera dodijele školu s engleskog govornog područja kako bi učenicima pružili mogućnost vježbanja engleskog jezika. Prijašnjih godina partneri su nam bile osnovne škole iz američkih saveznih država Maryland i Kentucky, a ove godine partner u projektu nam je Live Oak Middle School iz gradića Watson u saveznoj državi Louisiana. Učenici 5.razreda pokazali su se dobrim promotorima svoga mjesta te su na straničnicima prikazali sve ljepote rakovičkog kraja (Baraćeve spilje, Dolina jelena, stari grad Drežnik  dr.). Straničnici  iz Amerike već su stigli u školu i nakon kratke izložbe u školskoj knjižnici bit će podijeljeni sudionicima u projektu.

                                                 Maja Knežević Djak, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige u ritmu čitanja
Valentina Blašković / datum: 4. 12. 2019. 09:26

Tradicionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige održava se svake godine od 15. listopada do 15. studenoga. Tema ovogodišnje manifestacije bila je ''U ritmu čitanja''. Povodom toga knjižničarka je u suradnji s učiteljicom Anom Sekulić za učenike 6. razreda organizirala kviz o poznavanju hrvatske dječje poezije. Učenici su pogađali stihove poznatih hrvatskih pjesnika Grigora Viteza, Luke Paljetka, Zvonimira Baloga, Stanislava Femenića, Dobriše Cesariće i mnogih drugih. Pokazalo se da se najbolje pamte stihovi pjesama koje su učenici tijekom svog školovanja morali naučiti napamet. Za učenike nižih razreda organizirana je nagradna igra ''Dovrši stihove'', u kojoj su učenici pogađali završne stihove dječjih pjesama ''Himna zadrugara'' i ''Zeko i potočić''. Slatke nagrade osvojili su Lamija Čović (3.r.) i  Nika Sušilović (4.r.). U suradnji s knjižničarem Željkom Mavretićem iz bibliokombija GK ''Ivan Goran Kovačić'' tijekom Mjeseca hrvatske knjige organiziran je posjet i učlanjenje prvašića u bibliokombi. Fotografije pogledajte OVDJE

                                                       Maja Knežević Djak, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Međuškolski književni kviz
Andrea Lukenda / datum: 5. 5. 2019. 13:09

Međuškolski književni kviz natjecanje je učenika četvrtih razreda u poznavanju lektirnih djela koje već četvrtu godinu zaredom organiziraju školski knjižničari naše regije s ciljem popularizacije knjige i čitanja te međusobnog druženja učenika susjednih škola. Domaćin ovogodišnjeg kviza bila je OŠ Vojnić.

Uz ekipu iz naše škole  (Tena Turkalj, Helena Hodak, Maria Jančić i Lucas Ćalić) te ekipu domaćina,  u kvizu su sudjelovali i učenici iz OŠ Katarine Zrinski iz Krnjaka, OŠ Slunj i OŠ Cetingrad. Učenici su tijekom ožujka i travnja čitali roman Zorana Pongrašića ''Mama je kriva za sve'' i Ericha Kästnera ''Leteći razred'', a svoje poznavanje pročitanih djela pokazali su u ponedjeljak, 15.travnja 2019. godine. Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja bila je OŠ Cetingrad.

Nakon kviza učenici su gledali predstavu ''Čudak Šumek'' u izvedbi kazališta Mala scena.

                                                                                     Maja Knežević Djak


[OPŠIRNIJE]Bookmark Exchange Projekt
Andrea Lukenda / datum: 5. 5. 2019. 13:01

  Drugu godinu za redom sudjelovali smo u Međunarodnom projektu razmjene straničnike (Bookmark Exchange Project) kojim upoznajemo kulturu drugih zemalja te promičemo kulturu i običaje našeg mjesta i zemlje.

  U projekt su se uključili učenici 5. i 6.b razreda, a škola partner bila nam je Olmsted Academy South iz Louisvillea, Kentucky. Knjižničarka Maja Knežević Djak i učiteljica engleskog jezika Marina Harkanovac u listopadu su predstavile učenicima projekt i školu partnera te se s učenicima dogovorile oko motiva koje će crtati na svojim straničnicima. Učenici 5. razreda na straničnicima u obliku kravate prikazali su ono po čemu je Rakovica, odnosno Hrvatska poznata (Baraćeve spilje, Plitvička jezera i dr.), a na pojedinim kravatama našlo se i svugdje u svijetu prepoznatljivih crveno-bijelih kvadratića. Učenici 6.b razreda svojim su straničnicima upoznali američke vršnjake s glagoljicom.

S nadom da će im se svidjeti naši šareni straničnici, strpljivo smo čekali dolazak pisma iz Amerike koje je konačno stiglo u travnju. Na svojim straničnicima učenici iz Louisvillea preporučili su nam svoje najdraže knjige.

Maja Knežević Djak

-

                                                                                     


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju