preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kvaternika Rakovica

Login

KADA ZVONO ZVONI

VOZNI RED

UDŽBENICI

Slikovni rezultat za code club

Klikom na sliku iznad otvarit će se video "Što činiti u slučaju potresa?". Pogledajte!

Klikom na sliku iznad otvarit će se video "Što činiti u slučaju požara?". Pogledajte!

Vremenik provjera

Školski kurikulum 2018/2019.
Priloženi dokumenti:
Skolski kurikul.docx

Godišnji plan i program 2018/2019.
Priloženi dokumenti:
04,OS E. Kvaternika, GPiP.doc

Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Priloženi dokumenti:
Kalendar-skolske-godine-20182019.jpg

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 11. 2013.

Ukupno: 95886
Ovaj mjesec: 1004
Ovaj tjedan: 315
Danas: 12
vijesti
Učenici 1. razreda postali novi članovi školske knjižnice
Lukenda Andrea / datum: 5. 12. 2018. 13:59

Koncem mjeseca studenog učenici 1. razreda i službeno su postali članovi školske knjižnice. Nakon što su s knjižničarkom kroz razgovor ponovili kako trebaju čuvati i posuđivati knjige, posudili su i svoju prvu osnovnoškolsku lektiru, ''Male priče o velikim slovima'' Zvonimira Baloga. Dobrodošli prvašići i uživajte u čitanju!

Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

 


[OPŠIRNIJE]Zabavna obrada ''Poštarske bajke'' kroz kviz i radionicu
Lukenda Andrea / datum: 5. 12. 2018. 13:51

U ponedjeljak, 3. prosinca 2018.g. u školskoj knjižnici bilo je vrlo veselo i zabavno. Prostor su do zadnjeg mjesta ispunili učenici 2. razreda, koje je knjižničarka podijelila u sedam grupa. Razlog tome bilo je održavanje prvog lektirnog kviza na temu pročitane lektire - ''Poštarske bajke'' Karela Čapeka. Knjižničarka Maja Knežević Djak  i učiteljica Jelena Salopek su kroz tri grupe pitanje (DA-NE, A-B-C te PITANJE-ODGOVOR) provjerile koliko su učenici dobro razumjeli pročitanu lektiru. Nakon kviza uslijedilo je ispravljanje Francekovog pisma te razgovor o tome gdje je sve Francek pogriješio prilikom pisanja svog pisma. Tijekom drugog sata učenici su saznali koje sve elemente sadrži dobro adresirano pismo te su se na kraju radionice i sami okušali u adresiranju pisma i crtanju poštanske marke. Za domaću zadaću učenici su dobili zadatak napisati pismo svom razrednom kolegi. Pismo trebaju ubaciti u poštanski sandučić koji se nalazi u knjižnici, a knjižničarka-poštarica će se potruditi da ono dođe u ruke primatelja.

Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

 


[OPŠIRNIJE]Književnim susretom s Željkom Mavretićem završeno obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u školskoj knjižnici
Lukenda Andrea / datum: 16. 11. 2018. 14:33

U četvrtak, 15. studenoga 2018. godine u školskoj knjižnici održan je književni susret za učenike  3.i 4. razreda s karlovačkim pjesnikom Željkom Mavretićem. Knjižničarka Maja Knežević Djak nije trebala posebno predstavljati današnjeg gosta, budući da je g. Mavretić našim učenicima poznat i kao knjižničar koji svaki drugi četvrtak s bibliokombijem GK ''Ivan Goran Kovačić'' posjeti našu školu. No, ono što učenici nisu znali jest da je knjižničar Željko ujedno i književnik čije knjige učenici mogu posuditi u školskoj knjižnici. Tijekom jednog školskog sata književnik Mavretić upoznao je učenike sa svojom poezijom namijenjenom upravo njima, djeci. Učenici su uživali u poeziji te interaktivno sudjelovali s pjesnikom u stvaranju iste, a na kraju su ga nagradili velikim pljeskom.

Književni susret ujedno je označio završetak aktivnosti koje su se tijekom Mjeseca hrvatske knjige održavale u školskoj knjižnici od 15. listopada do 15. studenoga.

Maja Knežević Djak, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]U potrazi za informacijama
Lukenda Andrea / datum: 16. 11. 2018. 14:29

U srijedu 14. studenoga 2018.g. u školskoj knjižnici učenici trećih razreda učili su o enciklopedijama. Knjižničarka ih je upoznala sa smještajem priručne (refernetne) zbirke u knjižnici, a cilj sata bio je upoznati učenike s enciklopedijom kao izvorom učenja i znanja. Služeći se kazalom i sadržajem učenici su u enciklopediji tražili informacije i rješavali zadatke koje je pred njih postavila knjižničarka. Razvijajući sposobnost samostalnog traženja i pronalaženja informacija učenici se pripremaju za cjeloživotno obrazovanje.

 Maja Knežević Djak, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Novo ruho školske knjižnice
Lukenda Andrea / datum: 15. 11. 2018. 18:05

Prvi nastavni dan nove školske 2018./2019. godine školska knjižnica učenike je dočekala u radovima. Koncem kolovoza knjižničarka je uz pomoć učitelja preselila knjižni fond u kabinet Engleskog jezika, nakon čega su stari ormari i police koji su u knjižnici bili od njezinog otvorenja 70-ih godina 20.st., izneseni van i ''udomljeni'' po kabinetima. Domar Zvonko Turkalj pregletao je i pokrečio zidove knjižnice, a sredinom rujna stigao je novi namještaj. Nakon što je knjižničarka uz pomoć učitelja i učenika vratila knjige na police, knjižnica je ponovno otvorila vrata svojim korisnicima koji su bili oduševljeni njezinim novim izgledom. Prostor knjižnice opremljen je novim i modernim namještajem u  skladu sa Standardom za školske knjižnice, izgleda puno svjetlije i prostranije te je ugodniji za boravak i rad učenika.

                                                        Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

Knjižnica prije:

Knjižnica tijekom radova:

Knjižnica sada:


[OPŠIRNIJE]Međuškolski kviz za poticanje čitanja
Valentina Blašković / datum: 30. 4. 2018. 08:48

Treću godinu za redom sudjelovali smo u Međuškolskom kvizu za poticanje čitanja, kojeg knjižničari naše regije organiziraju za učenike četvrtih razreda. Uz ekipu iz naše škole, u kvizu su sudjelovale ekipe iz OŠ Katarine Zrinski Krnjak, OŠ Slunj, OŠ Vojnić i OŠ Cetingrad. Domaćin ovogodišnjeg susreta bila je OŠ Katarine Zrinski iz Krnjaka. Našu školu predstavljale su učenice Elena Kolić, Franka Rendulić, Barbara Hodak i Sara Krizmanić.

Učenice su tijekom ožujka i travnja čitale roman Hrvoja Hitreca ''Eko Eko'' i Mire Gavrana ''Zaljubljen do ušiju'', a svoje poznavanje pročitanih djela pokazale su u petak, 27. travnja 2018. godine. Pobjednik natjecanja bila je OŠ Slunj, drugo mjesto osvojili su učenici iz OŠ Vojnić, a naše su učenice osvojile odlično treće mjesto. Nakon kviza  održana je radionica na kojoj su učenici na  kreativan način pokazali kako zamišljaju Eka i Vaze, junake romana ''Eko Eko''.

 

                                                      Maja Knežević Djak, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Noć knjige u školskoj knjižnici
Valentina Blašković / datum: 24. 4. 2018. 07:00

Povodom Dana hrvatske knjige (22.travnja) i Svjetskog dana knjige  i autorskih prava (23.travnja) sedmu godinu za redom u Hrvatskoj se održava manifestacija Noć knjige, koja daje poticaj čitanju te razgovoru o statusu i važnosti knjige u današnjem društvu.

  U ponedjeljak, 23. travnja 2018.g. u našoj školskoj knjižnici u prijepodnevnim satima obilježena je Noć knjige. Program pod nazivom ''Noć knjige u Zemlji Čudesa'' bio je namijenjen mlađem uzrastu.  Knjižničarka Maja Knežević Djak pročitala je učenicima drugog razreda slikovnicu o Alisi i veselim junacima Zemlje Čudesa. Potom su učenici sudjelovali u izradi nerođendanske torte za Alisu te postali vrtlari u Kraljičinom ružičnjaku obojivši sve bijele ruže u crveno kako se Kraljica Srce ne bi naljutila. Sat su završili igranjem svima omiljenog Binga, kojeg je knjižničarka ovaj put izradila s likovima iz Zemlje Čudesa.

   Učenice 4. razreda u Noći knjige postale su libronauti te otkrile koje su njihove najdraže knjige koje bi sa sobom ponijele u svemir, ali i preporučile drugima za čitanje.

                                                 Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

 
 

[OPŠIRNIJE]Književni susret s Ivanom Francišković Olrom
Valentina Blašković / datum: 24. 4. 2018. 06:51

 U četvrtak 19. travnja u školskom holu održan je književni susret s mladom karlovačkom književnicom za djecu Ivanom Francišković Olrom. Učenici nižih razreda naše škole sat su vremena uživali u poučnim pričama o Smotancima. Književnica ih je upoznala s Čudakom Šumekom, Verom, Pohapancom i drugim neobičnim stanovnicima Vrlingrada, zbog čega su je učenici na kraju susreta nagradili velikim pljeskom.

    Književni susret organiziran je u suradnji s Željkom Mavretićem, knjižničarom Bibliokombija GK ''Ivan Goran Kovačić''. Ivana Francišković Olrom razgledala je našu knjižnicu, pročitala i pohvalila školski časopis ''EUgenij'' te nas rastanku darovala sa slikovnicama ''Pohapanac'' i ''Čudak Šumek''.

 

                                                             Maja Knežević Djak, knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Čitajmo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige
Valentina Blašković / datum: 24. 4. 2018. 06:39

     I ove školske godine sudjelovali smo u  projektu za poticanje čitanja ''Čitajmo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige''. Projekt se održava na nacionalnoj razini, a ciljevi projekta su čitati zajedno (u razredu, u knjižnici, u prirodi), čitati naglas (mogu čitati učenici, učitelji ili roditelji) i čitati zaboravljenu knjigu (onu knjigu koja nije na obveznom popisu lektire i koju već dugo vremena nitko nije posudio iz školske knjižnice).

     Pod mentorstvom knjižničarke Maje Knežević Djak i učiteljice Snježane Bićanić u projekt su se uključili učenici drugog razreda. Za čitanje je odabrana zbirku pjesama Zvonimira Goluba ''Čemu služe roditelji''. Jedanput tjedno učenicima drugog razreda poeziju je čitala knjižničarka, učiteljica ili sami učenici, a nakon čitanja uslijedile bi različite aktivnosti: analizirale su se pjesme, tražile rime, oslikavale pjesničke slike, pjevale uglazbljene pjesme iz zbirke… Na kraju su učenici izradili zajednički plakat na kojem su se uz učenička razmišljanja o ulozi roditelja, našli i crteži njihovih mama i tata.

    Završnica projekta održana je u Zagrebu, 28. ožujka 2018.godine u kinu Tuškanac. Budući da je ove godine naglasak bio na multimedijskom oživljavanju zaboravljenih knjiga na završnici smo naše sudjelovanje predstavili putem prezentacije kojom smo prikazali što smo sve radili tijekom godine.


[OPŠIRNIJE]Tjedan mozga 2018. – zabavi se uz križaljke, rebuse i zagonetke
Valentina Blašković / datum: 12. 3. 2018. 20:20

Svjetska i europska akcija pod nazivom Tjedan mozga (Brain Awareness Week)  u Hrvatskoj se provodi već sedamnaestu godinu zaredom. Ove godine Tjedan mozga obilježava se od 12. do 18. ožujka. Cilj kampanje je upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma.

Povodom Tjedna mozga školska knjižničarka priredila je za vas velik broj rebusa, križaljki, zagonetki i pitalica, a tu su  brojne zabavne društvene igre: puzzle, memory, domino, šah i dr. koje nas potiču na razmišljanje. Navratite u školsku knjižnicu, zabavite se i ujedno  vježbajte svoje male sive stanice!

  

  

 


[OPŠIRNIJE]Bookmark Exchange Project
Valentina Blašković / datum: 12. 2. 2018. 09:06

Ove školske godine prvi put sudjelovali smo u međunarodnom projektu razmjene straničnika. Riječ je o projektu kojeg svake godine u listopadu, mjesecu školskih knjižnica, organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL). Cilj projekta je razmjena straničnika između dviju škola, koje se međusobno uparuju preko glavne koordinatorice projekta Breege O'Brien. U projektu su sudjelovali učenici 5.a razreda s učiteljicom Marinom Harkanovac i knjižničarkom Majom Knežević Djak. Škola partner bila nam je Fort Garrison Elementary School iz mjesta Pikesville, SAD.

U listopadu su knjižničarka Maja i učiteljica Marina upoznali učenike s projektom te im predstavili odabranog partnera. Nakon razgovora s učenicima o tome što sve simbolizira našu zemlju i mjesto u kojem živimo, učenici su izrađivali straničnike u obliku kravate na kojima su se nalazili razni motivi: šahovnica, Plitvička jezera, rak, šišmiši, Baraćeve spilje i dr. Maštoviti straničnici tijekom Mjeseca hrvatske knjige najprije su bili izloženi u knjižnici, a početkom studenoga poslali smo ih našim partnerima u Sjedinjene Američke Države. Potom je uslijedilo čekanje, a koncem siječnja 2018.g. straničnici iz Pikesvillea konačno su stigli na adresu knjižnice. Učiteljica Marina Harkanovac upoznala je sve razrede s provedenim projektom, a s učenicima 5.a razreda istražila je zemlju partnera te saznala nešto više o njihovom mjestu, nacionalnim simbolima, najdražim sportovima i dr. Zahvaljujući ovom zanimljivom projektu učenici su saznali nešto više o svojim vršnjacima, njihovoj kulturi, običajima i državi.

 

                                                                         Maja Knežević Djak, knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Maca papučarica u školskoj knjižnici
Valentina Blašković / datum: 11. 12. 2017. 21:09

Kako bi učenicima 2. razreda pokazala kako lektira nije bauk već se može obraditi na zabavan, ali i poučan način, školska knjižničarka Maja Knežević Djak u ponedjeljak, 11. prosinca 2017.g. priredila je lektirni kviz u školskoj knjižnici. Učenici su morali pročitati priču ''Maca papučarica'' iz zbirke Ele Peroci ''Djeco, laku noć'', a potom su svoje razumijevanje pročitanog provjerili kroz DA/NE i A-B-C pitalice. Učenicima je ovo bilo prvo sudjelovanje u kvizu i svoje su točne odgovore nagrađivali velikim pljeskom. Učiteljica Snježana Bićanić potpitanjima je dodatno provjeravala učeničko znanje, a na kraju sata učenici su postali pomagači Mace papučarice izradivši po jednu papučicu koju su namijenili određenom junaku priče.

                                                 Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

    

  

  


[OPŠIRNIJE]Enciklopedije
Valentina Blašković / datum: 17. 11. 2017. 15:45

Što je referenta ili priručna zbirka? Čemu služe enciklopedije? Kakve sve enciklopedije mogu biti? Kako brzo i uspješno u enciklopediji pronaći informacije koje su nam potrebne? Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja saznali su učenici 3. razreda koji su s učiteljicom Mirelom Požegom u petak, 17. studenoga 2017.g. posjetili školsku knjižnicu. Knjižničarka Maja održala je nastavni sat na temu Enciklopedija, a potom su učenici primijenili novostečeno znanje rješavajući zadatke koje im je pripremila knjižničarka. Na kraju su se okušali i u ilustriranju naslovnice enciklopedije. Bilo je zabavno i poučno!


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan kravate
Valentina Blašković / datum: 20. 10. 2017. 20:00

U srijedu 18. listopada 2017. godine obilježili smo Svjetski dan kravate. Učenici predmetne nastave s učiteljicom likovne kulture Majom Pestak izradili su interaktivni pano na kojem su izložili tri velike pletene papirnate bijele kravate s pozivom učenicima da svojim crtežima ili potpisima sudjeluju u njihovu dizajniranju.            

Knjižničarka Maja Knežević Djak u školskoj knjižnici je učenicima 4. razreda pročitala ''Priču o kravati'' Božidara Prosenjaka. Učenici su saznali da  je kravata, koja se smatra izvornim hrvatskim odjevnim predmetom, nastala u 17. stoljeću. Sudjelovanjem hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu kravata se proširila čitavom Europom, a danas je u cijelom svijetu neizbježan odjevni predmet. Zajedno s učiteljicom Snježanom Pavlić četvrtaši su izrađivali straničnike za knjige u obliku kravate koje su izložili na panou u školskom holu.

Pogledajte cijelu foto-galeriju klikom na fotografiju iznad!


[OPŠIRNIJE]Obrada lektire ''Carevo novo ruho''
Valentina Blašković / datum: 5. 10. 2017. 17:57

        U srijedu, 4. listopada 2017.god. učenici 2. razreda s učiteljicom Snježanom Bićanić i knjižničarkom Majom Knežević Djak u školskoj knjižnici su na malo drugačiji način obradili lektiru ''Carevo novo ruho''. Na početku školskog sata knjižničarka ih je upoznala s životom i radom Hansa Christiana Andersena, a potom su učenici iznijeli svoje dojmove o pročitanoj bajci i zaključili da uvijek treba govoriti istinu. Kako bi saznali što znači riječ ''rušnica'' koja se javlja u bajci, učenici su se natjecali tko će prije pronaći njezino značenje u Rječniku hrvatskoga jezika. Uslijedio je razgovor o tome koju odjeću i obuću nosimo u određeno godišnje doba, a potom su učenici na jedan sat postali mali dizajneri dobivši zadatak da caru kreiraju odjeću za jedno godišnje doba. Njihovi radovi sakupljeni su svojevrsni modni katalog koji možete pogledati u školskoj knjižnici.

                                                               Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

     


[OPŠIRNIJE]Nove knjige u školskoj knjižnici
Valentina Blašković / datum: 22. 9. 2017. 08:34

Zahvaljujući financijskoj potpori Općine Rakovica naša školska knjižnica ove je godine bogatija za 116 svezaka u vrijednosti oko 8.000 kn. Uz lektirne naslove i stručnu literaturu za učitelje, nabavljeni su i neki novi popularni naslovi za mlade poput Gospođice Neću, Gorskog dnevnika Pauline P. ili Vidimo se na fejsu. Koji su sve novi naslovi svoj dom pronašli na policama knjižnice na vama je da otkrijete, a našim donatorima ovom prilikom od srca zahvaljujemo!


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju