preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kvaternika Rakovica

Login

KADA ZVONO ZVONI

VOZNI RED

UDŽBENICI

Slikovni rezultat za code club

Klikom na sliku iznad otvarit će se video "Što činiti u slučaju potresa?". Pogledajte!

Klikom na sliku iznad otvarit će se video "Što činiti u slučaju požara?". Pogledajte!

Vremenik provjera

Školski kurikulum

Godišnji plan

Kalendar
« Siječanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Priloženi dokumenti:
Kalendar-skolske-godine-20182019.jpg

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 11. 2013.

Ukupno: 92191
Ovaj mjesec: 1015
Ovaj tjedan: 172
Danas: 46
vijesti
Međuškolski kviz za poticanje čitanja
Valentina Blašković / datum: 30. 4. 2018. 08:48

Treću godinu za redom sudjelovali smo u Međuškolskom kvizu za poticanje čitanja, kojeg knjižničari naše regije organiziraju za učenike četvrtih razreda. Uz ekipu iz naše škole, u kvizu su sudjelovale ekipe iz OŠ Katarine Zrinski Krnjak, OŠ Slunj, OŠ Vojnić i OŠ Cetingrad. Domaćin ovogodišnjeg susreta bila je OŠ Katarine Zrinski iz Krnjaka. Našu školu predstavljale su učenice Elena Kolić, Franka Rendulić, Barbara Hodak i Sara Krizmanić.

Učenice su tijekom ožujka i travnja čitale roman Hrvoja Hitreca ''Eko Eko'' i Mire Gavrana ''Zaljubljen do ušiju'', a svoje poznavanje pročitanih djela pokazale su u petak, 27. travnja 2018. godine. Pobjednik natjecanja bila je OŠ Slunj, drugo mjesto osvojili su učenici iz OŠ Vojnić, a naše su učenice osvojile odlično treće mjesto. Nakon kviza  održana je radionica na kojoj su učenici na  kreativan način pokazali kako zamišljaju Eka i Vaze, junake romana ''Eko Eko''.

 

                                                      Maja Knežević Djak, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Noć knjige u školskoj knjižnici
Valentina Blašković / datum: 24. 4. 2018. 07:00

Povodom Dana hrvatske knjige (22.travnja) i Svjetskog dana knjige  i autorskih prava (23.travnja) sedmu godinu za redom u Hrvatskoj se održava manifestacija Noć knjige, koja daje poticaj čitanju te razgovoru o statusu i važnosti knjige u današnjem društvu.

  U ponedjeljak, 23. travnja 2018.g. u našoj školskoj knjižnici u prijepodnevnim satima obilježena je Noć knjige. Program pod nazivom ''Noć knjige u Zemlji Čudesa'' bio je namijenjen mlađem uzrastu.  Knjižničarka Maja Knežević Djak pročitala je učenicima drugog razreda slikovnicu o Alisi i veselim junacima Zemlje Čudesa. Potom su učenici sudjelovali u izradi nerođendanske torte za Alisu te postali vrtlari u Kraljičinom ružičnjaku obojivši sve bijele ruže u crveno kako se Kraljica Srce ne bi naljutila. Sat su završili igranjem svima omiljenog Binga, kojeg je knjižničarka ovaj put izradila s likovima iz Zemlje Čudesa.

   Učenice 4. razreda u Noći knjige postale su libronauti te otkrile koje su njihove najdraže knjige koje bi sa sobom ponijele u svemir, ali i preporučile drugima za čitanje.

                                                 Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

 
 

[OPŠIRNIJE]Književni susret s Ivanom Francišković Olrom
Valentina Blašković / datum: 24. 4. 2018. 06:51

 U četvrtak 19. travnja u školskom holu održan je književni susret s mladom karlovačkom književnicom za djecu Ivanom Francišković Olrom. Učenici nižih razreda naše škole sat su vremena uživali u poučnim pričama o Smotancima. Književnica ih je upoznala s Čudakom Šumekom, Verom, Pohapancom i drugim neobičnim stanovnicima Vrlingrada, zbog čega su je učenici na kraju susreta nagradili velikim pljeskom.

    Književni susret organiziran je u suradnji s Željkom Mavretićem, knjižničarom Bibliokombija GK ''Ivan Goran Kovačić''. Ivana Francišković Olrom razgledala je našu knjižnicu, pročitala i pohvalila školski časopis ''EUgenij'' te nas rastanku darovala sa slikovnicama ''Pohapanac'' i ''Čudak Šumek''.

 

                                                             Maja Knežević Djak, knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Čitajmo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige
Valentina Blašković / datum: 24. 4. 2018. 06:39

     I ove školske godine sudjelovali smo u  projektu za poticanje čitanja ''Čitajmo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige''. Projekt se održava na nacionalnoj razini, a ciljevi projekta su čitati zajedno (u razredu, u knjižnici, u prirodi), čitati naglas (mogu čitati učenici, učitelji ili roditelji) i čitati zaboravljenu knjigu (onu knjigu koja nije na obveznom popisu lektire i koju već dugo vremena nitko nije posudio iz školske knjižnice).

     Pod mentorstvom knjižničarke Maje Knežević Djak i učiteljice Snježane Bićanić u projekt su se uključili učenici drugog razreda. Za čitanje je odabrana zbirku pjesama Zvonimira Goluba ''Čemu služe roditelji''. Jedanput tjedno učenicima drugog razreda poeziju je čitala knjižničarka, učiteljica ili sami učenici, a nakon čitanja uslijedile bi različite aktivnosti: analizirale su se pjesme, tražile rime, oslikavale pjesničke slike, pjevale uglazbljene pjesme iz zbirke… Na kraju su učenici izradili zajednički plakat na kojem su se uz učenička razmišljanja o ulozi roditelja, našli i crteži njihovih mama i tata.

    Završnica projekta održana je u Zagrebu, 28. ožujka 2018.godine u kinu Tuškanac. Budući da je ove godine naglasak bio na multimedijskom oživljavanju zaboravljenih knjiga na završnici smo naše sudjelovanje predstavili putem prezentacije kojom smo prikazali što smo sve radili tijekom godine.


[OPŠIRNIJE]Tjedan mozga 2018. – zabavi se uz križaljke, rebuse i zagonetke
Valentina Blašković / datum: 12. 3. 2018. 20:20

Svjetska i europska akcija pod nazivom Tjedan mozga (Brain Awareness Week)  u Hrvatskoj se provodi već sedamnaestu godinu zaredom. Ove godine Tjedan mozga obilježava se od 12. do 18. ožujka. Cilj kampanje je upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma.

Povodom Tjedna mozga školska knjižničarka priredila je za vas velik broj rebusa, križaljki, zagonetki i pitalica, a tu su  brojne zabavne društvene igre: puzzle, memory, domino, šah i dr. koje nas potiču na razmišljanje. Navratite u školsku knjižnicu, zabavite se i ujedno  vježbajte svoje male sive stanice!

  

  

 


[OPŠIRNIJE]Bookmark Exchange Project
Valentina Blašković / datum: 12. 2. 2018. 09:06

Ove školske godine prvi put sudjelovali smo u međunarodnom projektu razmjene straničnika. Riječ je o projektu kojeg svake godine u listopadu, mjesecu školskih knjižnica, organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL). Cilj projekta je razmjena straničnika između dviju škola, koje se međusobno uparuju preko glavne koordinatorice projekta Breege O'Brien. U projektu su sudjelovali učenici 5.a razreda s učiteljicom Marinom Harkanovac i knjižničarkom Majom Knežević Djak. Škola partner bila nam je Fort Garrison Elementary School iz mjesta Pikesville, SAD.

U listopadu su knjižničarka Maja i učiteljica Marina upoznali učenike s projektom te im predstavili odabranog partnera. Nakon razgovora s učenicima o tome što sve simbolizira našu zemlju i mjesto u kojem živimo, učenici su izrađivali straničnike u obliku kravate na kojima su se nalazili razni motivi: šahovnica, Plitvička jezera, rak, šišmiši, Baraćeve spilje i dr. Maštoviti straničnici tijekom Mjeseca hrvatske knjige najprije su bili izloženi u knjižnici, a početkom studenoga poslali smo ih našim partnerima u Sjedinjene Američke Države. Potom je uslijedilo čekanje, a koncem siječnja 2018.g. straničnici iz Pikesvillea konačno su stigli na adresu knjižnice. Učiteljica Marina Harkanovac upoznala je sve razrede s provedenim projektom, a s učenicima 5.a razreda istražila je zemlju partnera te saznala nešto više o njihovom mjestu, nacionalnim simbolima, najdražim sportovima i dr. Zahvaljujući ovom zanimljivom projektu učenici su saznali nešto više o svojim vršnjacima, njihovoj kulturi, običajima i državi.

 

                                                                         Maja Knežević Djak, knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Maca papučarica u školskoj knjižnici
Valentina Blašković / datum: 11. 12. 2017. 21:09

Kako bi učenicima 2. razreda pokazala kako lektira nije bauk već se može obraditi na zabavan, ali i poučan način, školska knjižničarka Maja Knežević Djak u ponedjeljak, 11. prosinca 2017.g. priredila je lektirni kviz u školskoj knjižnici. Učenici su morali pročitati priču ''Maca papučarica'' iz zbirke Ele Peroci ''Djeco, laku noć'', a potom su svoje razumijevanje pročitanog provjerili kroz DA/NE i A-B-C pitalice. Učenicima je ovo bilo prvo sudjelovanje u kvizu i svoje su točne odgovore nagrađivali velikim pljeskom. Učiteljica Snježana Bićanić potpitanjima je dodatno provjeravala učeničko znanje, a na kraju sata učenici su postali pomagači Mace papučarice izradivši po jednu papučicu koju su namijenili određenom junaku priče.

                                                 Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

    

  

  


[OPŠIRNIJE]Enciklopedije
Valentina Blašković / datum: 17. 11. 2017. 15:45

Što je referenta ili priručna zbirka? Čemu služe enciklopedije? Kakve sve enciklopedije mogu biti? Kako brzo i uspješno u enciklopediji pronaći informacije koje su nam potrebne? Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja saznali su učenici 3. razreda koji su s učiteljicom Mirelom Požegom u petak, 17. studenoga 2017.g. posjetili školsku knjižnicu. Knjižničarka Maja održala je nastavni sat na temu Enciklopedija, a potom su učenici primijenili novostečeno znanje rješavajući zadatke koje im je pripremila knjižničarka. Na kraju su se okušali i u ilustriranju naslovnice enciklopedije. Bilo je zabavno i poučno!


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan kravate
Valentina Blašković / datum: 20. 10. 2017. 20:00

U srijedu 18. listopada 2017. godine obilježili smo Svjetski dan kravate. Učenici predmetne nastave s učiteljicom likovne kulture Majom Pestak izradili su interaktivni pano na kojem su izložili tri velike pletene papirnate bijele kravate s pozivom učenicima da svojim crtežima ili potpisima sudjeluju u njihovu dizajniranju.            

Knjižničarka Maja Knežević Djak u školskoj knjižnici je učenicima 4. razreda pročitala ''Priču o kravati'' Božidara Prosenjaka. Učenici su saznali da  je kravata, koja se smatra izvornim hrvatskim odjevnim predmetom, nastala u 17. stoljeću. Sudjelovanjem hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu kravata se proširila čitavom Europom, a danas je u cijelom svijetu neizbježan odjevni predmet. Zajedno s učiteljicom Snježanom Pavlić četvrtaši su izrađivali straničnike za knjige u obliku kravate koje su izložili na panou u školskom holu.

Pogledajte cijelu foto-galeriju klikom na fotografiju iznad!


[OPŠIRNIJE]Obrada lektire ''Carevo novo ruho''
Valentina Blašković / datum: 5. 10. 2017. 17:57

        U srijedu, 4. listopada 2017.god. učenici 2. razreda s učiteljicom Snježanom Bićanić i knjižničarkom Majom Knežević Djak u školskoj knjižnici su na malo drugačiji način obradili lektiru ''Carevo novo ruho''. Na početku školskog sata knjižničarka ih je upoznala s životom i radom Hansa Christiana Andersena, a potom su učenici iznijeli svoje dojmove o pročitanoj bajci i zaključili da uvijek treba govoriti istinu. Kako bi saznali što znači riječ ''rušnica'' koja se javlja u bajci, učenici su se natjecali tko će prije pronaći njezino značenje u Rječniku hrvatskoga jezika. Uslijedio je razgovor o tome koju odjeću i obuću nosimo u određeno godišnje doba, a potom su učenici na jedan sat postali mali dizajneri dobivši zadatak da caru kreiraju odjeću za jedno godišnje doba. Njihovi radovi sakupljeni su svojevrsni modni katalog koji možete pogledati u školskoj knjižnici.

                                                               Maja Knežević Djak, školska knjižničarka

     


[OPŠIRNIJE]Nove knjige u školskoj knjižnici
Valentina Blašković / datum: 22. 9. 2017. 08:34

Zahvaljujući financijskoj potpori Općine Rakovica naša školska knjižnica ove je godine bogatija za 116 svezaka u vrijednosti oko 8.000 kn. Uz lektirne naslove i stručnu literaturu za učitelje, nabavljeni su i neki novi popularni naslovi za mlade poput Gospođice Neću, Gorskog dnevnika Pauline P. ili Vidimo se na fejsu. Koji su sve novi naslovi svoj dom pronašli na policama knjižnice na vama je da otkrijete, a našim donatorima ovom prilikom od srca zahvaljujemo!


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju